CENTAR ZA KULTURU OPŠTINE BRUS

CENTAR ZA KULTURU OPŠTINE BRUS

Centar za kulturu opštine Brus u svom sastavu ima bioskopsku salu i malu salu Centra.

Centar za kulturu obavlja sledeće delatnosti: 

  1. Scenska umetnost, književno i umetničko stvaralaštvo
  2. Prikazivanje filmova

SUVENIRNICA „OD ZLATA JABUKA“

Suvenirnica „OD ZLATA JABUKA“ posluje u sklopu Centra za kulturu Brus .
Posetiocima i turistima nudi veoma zanimljive domaće suvenire za uspomenu ali i za poklone.
U bogatoj ponudi suvenira nalaze se razglednice, šolje,piksle,magneti,kecelje,mirisne sveće,privesci,torbe,razne vrste ukrasnih flaša,čokanja,tanjira, satova….
U planu je konstantno obogaćivanje ponude suvenirnice i to u zavisnosti od potražnje i zainteresovanosti kupaca za različite predmete.
Ukoliko želite da kupite autentičan poklon obavezno svratite do suvenirnice „OD ZLATA JABUKA“
Radno vreme:
Radnim danima od 10:00 do 18:00 sati

ZAVIČAJNI ETNOGRAFSKI MUZEJ

U okviru Centra za kulturu Brus postoji i radi Zavičajni etnografski muzej.
Otvoren je 1990. godine, odnosno kada su, u to vreme, bili ispunjeni elementarni uslovi za smeštaj do tada prikupljenih eksponata u stalnu muzejsku postavku, u prostorije tadašnjeg Doma kulture, u starom delu zgrade, nekadašnje privatne kuće porodice Jeličić.
Stalna muzejska postavka smeštena je u četiri međusobno povezane prostorije, sa tematski grupisanim eksponatima koji, tako postavljeni, čine jednu celinu i predstavljaju život i kulturu bruskog podneblja. U centralnom delu predstavljena je kuća sa otvorenim ognjištem i svim pripadajućim predmetima, kao što su kotao na verigama, naćve (mešajnik), grnčarski lonci, crepulje sa sačevima i mnogo drugo posuđe, pokućstvo, privreda – posebno preko predmeta vezanih za stočarstvo i bačiju, kao što su karlice, kupice, čabrovi, zastruzi, grudarice idr; narodna nošnja i tkačka radinost, sa razbojem, ćilimima i ostalim tkačkim tvorevinama, predstavljeni su u posebnoj prostoriji, kao i seoska soba iz XIX veka, sa drvenim krevetom, guberom, prekrivačima i prostirkama, ponjavama, kolevkom, kuferom sa rubom. U stalnoj postavci, u holu (hodniku) nalaze se četiri stolice – fotelje, iz vremena Obrenovića, pisaći sto i vitrina, iz istog perioda, a sve je nekada pripadalo spomenutoj porodici Jeličić. Pored predmeta od tekstila, eksponati su najvećim delom od pečene zemlje – keramike, drveta i u manjoj meri metala i, uglavnom, potiču iz XIX veka i početka XX.

Od osnivanja muzeja do danas prikupljeno je preko dve hiljade muzejskih eksponata i druge muzejske građe.

Prostorije muzeja možete posetiti svakog radnog dana od 09:00 do 15:00 sati

GALERIJA SLIKA